Nyitólap » 2012 » Május » 31 » A magyar szóbeli érettségi értékelése
0:48 AM
A magyar szóbeli érettségi értékelése
A szóbeli vizsgateljesítmény maximális pontértéke 50 pont. A vizsgázó a feleletére a magyar nyelvi és az irodalmi tétel kifejtésének tartalmát és előadásmódját értékelő pontszámot kap. 

TARTALOM  25 pont 
 - Nyelvtani, irodalmi, kulturális tájékozottság  
- Tárgyi tudás  
- Gondolatgazdagság  
- Rendszerezés 

 ELŐADÁSMÓD  25 pont 
 - Világos, tagolt szöveg- és mondatszerkesztés  
- Lényegkiemelés  
- Logikus érvelés  
- Megfelelő szóhasználat  
- Érthető előadásmód 
A BESZÉDMŰ (A MAGYAR NYELVI ÉS AZ IRODALOM FELELET EGYÜTTESEN) 50 pont 

TARTALMI MINŐSÉG
Elérhető pontszám: 25 pont
Teljesítménytartomány: 25-20 pont
A vizsgázó a tételének megfelelő (átfogó) összefüggések, gondolatok, megállapítások önálló közlésével bizonyítja, hogy jól érti és ismeri a tétel témáját (összefüggéseit, fő kérdéseit). Megfogalmazza a tétel kívánta  értékelő véleményét. Nyelvi, irodalmi ismereteit meggyőzően alkalmazza, kifejtését releváns példákkal támasztja  alá. A feladat megoldása minden lényeges elemében meggyőző. 
Teljesítménytartomány: 19-10 pont
A tétel kifejtése lényegében önálló, a főbb megállapítások lényegében helytállóak. A tétel kifejtése rendszerezésre  törekvő, de néhány tartalmi elem bizonytalan, esetleg hiányos. A felelet kifejezi a felelő témával kapcsolatos véleményét. Előfordulhat némi felületesség, túlzott általánosítás, irreleváns narráció. 
Teljesítménytartomány: 9-1 pont
A vizsgázó a tétel témáját nem ismeri kielégítően, de rendelkezik a feladatmegoldáshoz tartozó összefüggések, tények, művek, fogalmak töredékes ismeretével. A felelethez szükséges a kérdező tanár segítsége. 
Kategória: magyar irodalom | Megtekintések száma: 6398 | Hozzáadta: tanár